Ga naar de inhoud

About Us

Mijn Zhineng Qigong verhaal

Na meerdere jaren positieve ervaring bij het zelf beoefenen van Zhineng Qigong en diverse reizen naar China om les te krijgen van Chinese teachers, is ZQ mijn manier van leven geworden.

De eerste trigger met ZQ  heb ik ervaren bij een lezing/workshop van Alda Boerema. Toen ik de aankondiging las wist ik dat ik hier naartoe moest. De workshop ging in een roes voorbij en aan het eind wist ik dat ik bij Alda op les wilde en meldde mij meteen aan. Vanaf dat moment heb ik geen les bij Alda meer gemist. Iedere volgende cursus leek weer voor mij geschreven, het sloot haarfijn aan op wat ik voelde wat mijn lijf nodig had. Ik ging een 100 dagen gong doen om de oefeningen nog meer te ervaren. Bij iedere workshop met Chinese leraren die Alda organiseerde in die tijd was ik erbij.
Teacher Tao en teacher Xie kwamen meerdere keren naar de Noordoostpolder. Ook ging ik workshops met Chinese leraren doen buiten de Noordoostpolder, in Zutphen (teacher Gao) en in Rotterdam bij Peter Smit (teacher Wei).

Teacher retreat level 1

Na een aantal jaar beoefenen wilde ik er nog dieper in duiken en besloot in Nederland bij Anne Hering in Epe een teacher retreat level 1 te doen. Een nieuwe vorm, van 1 week intensief met teacher Tao en het team van Anne in april, zelf aan de gang gedurende een aantal maanden, tot 2 weken in oktober met teacher Wei.
Mijn uitdaging was; les in het Engels, uit de eerste hand van de Chinese leraren. Die eerste week met teacher Tao bemerkte ik dat mijn aantekeningen van de cursus steeds meer bestonden uit handvatten over hoe de oefeningen en theorie op een juiste manier over te brengen. Kortom, onbewust was ik mij aan het voorbereiden om te gaan les geven.
Echter teacher Wei kon door visumperikelen niet naar Nederland, ik brak de cursus af en ik besloot te onderzoeken wat er in China aangeboden werd.

Eerste trigger

Toen ik de aankondiging voor een lezing m.b.t. Zhineng Qigong las wist ik dat ik hier naartoe moest.

Workshops

Iedere volgende cursus leek weer voor mij geschreven, het sloot haarfijn aan op wat ik voelde wat mijn lijf nodig had.

China here I come

Teacher Wei kon door visumperikelen niet naar Nederland. Ik besloot te onderzoeken wat er in China aangeboden werd.

En zo ging ik in maart 2017 naar Chengdu, in de Qingcheng Mountains, bij de Daohearts.

Een maand lang iedere dag lectures en oefeningen van teacher Xi en teacher Lu. Later in de maand kwam teacher Tao erbij en een dag voor mijn vertrek was teacher Wei er. Ik wilde eigenlijk niet terug na die maand van geen koffie maar verse thee, bijna alleen rijstgerechten, middagslaapjes en de routine van het trainen. Zowel mijn theoretisch examen als mijn praktijk examen (verhaal apart, voor 4 leraren en onze hele groep) kwam ik goed door en ik mocht mij Zhineng Qigong teacher level1 noemen. En ik ging weg met de intentie dat ik ook deze leraren graag in Nederland wilde uitnodigen.
Over lesgeven had ik nog geen idee.

…………. ik besloot dat ik deze kans niet voorbij zou laten gaan

Terug in Nederland veranderde mijn leven in sneltreinvaart en uit het niets was daar de oproep van Esther. Zij ging op reis en zocht vervanging voor haar Zhineng Qigong lessen in het Banyan Tree Center in Almere. Ook al was dat 45 minuten rijden, ik besloot dat ik deze kans niet voorbij zou laten gaan. Ik ben Esther nog steeds dankbaar voor de kans die ze mij gaf en de potentie die zij blijkbaar zag, om mij te gaan ontwikkelen in mijn lesgeven. Of eigenlijk noemen we het liever delen. Ook de Chinese leraren voelen zich geen Master; ze delen hun kennis en willen Zhineng Qigong verspreiden voor een betere wereld.